Confuzia dintre MLM și joc (schemă) piramidal(ă)

Întrucât sistemul de organizare al MLM-ului este structurat sub forma unei piramide mulți îl confundă cu schemele piramidale.

Înainte de toate trebuie subliniat faptul că pe de-o parte orice companie medie sau mare este organizată tot sub forma unei piramide purtând numele de organigrama și pe de altă parte schemele piramidale sunt interzise prin lege.

O organigrama simplă include în vârful piramidei Comitetul Director, apoi cu un nivel mai jos Presedinte, respectiv Director General. De aici piramida se ramifică pe mai multe domenii de la caz la caz cu Director Economic, Director de Marketing, Director Tehnic, etc. Sub Directorii departamentelor pot să fie Manageri și sub aceștia echipele de lucrători.

Iată cum arăta o organigramă din anul 1917 (Așa-i că seamănă cu o piramidă?):
organigrama
De la Tabulating Machine Co., December 1917; Picture by Marcin Wichary – File:Tabulating Machine Co org chart.mw.jpg, CC BY 2.5, Link

Așadar ca și structură organizatorică, piramida nu reprezintă nimic nefast, din contră, structura pe diferite niveluri eficientizează foarte mult activitatea unei întreprinderi.

Să revenim la schemele piramidale. Acestea au copiat mare parte din sistemul MLM însă cu un mod de calcul total diferit.

Spre exemplu într-o schemă piramidală cel care intră primul, are întotdeauna câștig mai mare decât următorii. În plus de asta cei care vin pe urmă, nu fac altceva decât să contribuie la câștigul primilor veniți.

Adică cu banii investiți de cei care întră în schema piramidală mai târziu, sunt plătiți cei dintâi. De reglă jocurile piramidale sunt ușor de recunoscut pentru că întreaga “afacere” nu se bazează pe un produs/serviciu care să se genereze profitul, ci banii sunt plimbați de la unii la alții.

Unele scheme moderne ca să fie mai greu de prins de către autorități au venit cu artificii de genul cursuri virtuale, monedă virtuală, etc, ca să nu pară jocuri piramidale. Acestea sunt mai greu de prins și de aceea în ultimii ani încă au fost milioane de oameni care au pierdut bani în astfel de scheme.

Întreaga schemă cade în momentul când nu mai intră atât de mulți investitori încât să poată fi plătiți ceilalți.

Acum să vedem totuși, cu ce este diferit MLM-ul de un joc piramidal.

În primul rând MLM-ul îți oferă o cotă parte (de cele mai multe ori până la 21%) din vânzarea unui produs/serviciu, bani pe care oricum o companie i-ar cheltui pe reclamă.

Degeaba intri primul în afacere dacă nu produci vânzări nu câștigi bani! De asemenea orice om de sub tine dacă produce mai multe vânzări, va câștiga mai mulți bani decât tine!

În MLM nivelurile de la bază îți aduc comision mult mai mic decât nivelul 1, adică câștigi comision maxim doar de la clienții tăi, și comision mult mai mic de la clienții indirecți.

Asta pentru că adunând toate comisioanele și bonusurile rețelei trebuie să se încadreze în bugetul de marketing.

În concluzie, MLM-ul are o structură organizatorică asemănătoare cu orice altă firmă, iar câștigul colaboratului se bazează în mare măsură pe rezultatele proprii.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

fourteen + seventeen =